Almanya ‘nın en önemli taşımacılık şirketi Hapag-Lloyd ve Danimarka merkezli Maersk şirketleri, Yemen tehditleri sebebiyle Kızıldeniz üzerindeki “TÜM FAALİYETLERİNİ” durdurduklarını açıkladı. 🚢
Dünya ticaretinin yüzde 10’u bu güzergah üzerinden gerçekleşiyordu. Maersk, Hapag gibi denizyolu taşımacılığında öncü firmalarda Kızıldeniz yerine Ümit Burnu açıklarından Avrupa bölgesine ulaşması transit sürelerde uzamalar ve gecikmelere neden olacak. Bu gecikmeler kaynaklı artan maliyetler nedeniyle Maersk ve Hapag gibi öncül hatlar, ortalama 1500 usd seviyelerinde seyreden navlun rakamlarını neredeyse 3000 usd seviyelerine yükseltti. Ocak ayı itibariyle Çin’den ithalat yapmayı bekleyen Türk firmalarımız için gerek transit süre, gerek navlun yükselmeleri nedeniyle planlamalarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaktır.
Öte yandan, Çin’deki bu gecikme ve navlun artışları kaynaklı global çapta da navlun rakamlarında yükselme beklense de pandemi dönemine benzer bir ihracat pazarını Türk ihracat firmalarımız yakalayabilir. Başta Avrupa kıtası olmak üzere, Orta doğu, Afrika , Amerika kıtaları, yeni siparişlerinde Çin pazarı yerine Türkiye gibi gelişmekte olan ülke pazarını ithalatlarında kullanabilirler. Milli şirketlerimizin, 2024 yılı itibariyle yeni ihracat rekorlarını kırabilmesi mümkün gözükmektedir.